Påskveckorna April 2023

Äntligen dags att få komma ner till det tropiska paradiset. Semester? Nja, det är som vanligt inplanerat en massa som måste göras. Denna gång ska jag ta bort 10-12 citrusträd längst nere på sista terrasserna. Dessa måste bort eftersom två stora tunnelväxthus ska installeras på dem. Till hjälp med detta har jag lånat en minigrävare igen av Kaj, han och Lisa har ett hus 5km härifrån så det är fantastiskt att kunna få låna maskinen då det inte går att göra detta för hand.

Väl nere är det skönt att se den gula grävaren igen, vi får se om handledsrörelserna sitter kvar sen senaste gången, för det är inte helt enkelt att köra en grävare utan att svänga och förstöra en massa annat.

Nerfarten att köra grävaren ner till trädgården måste köras på betonggången genom trädgården och bitvis är den riktigt brant. Väl på plats i trädgården börjar jag med att avlägsna två citrusträd i terrassplanet där vi har gräsmattan, där finns två citrus-bastarder som är surare än citron och de måste bort, ja marmelad kan man göra på sådana men kan ju inte leva på marmelad i flera år så de ska bort nu.

Den stora utmaningen blir nu att ta bort citrusträden på de sista två terrasserna, för där ska så småningom växthusen / tunnelhusen placeras.

Efter ett tags grävande så visar det sig att citrusträd har enormt kraftigt rotsystem som inte är att leka med. Med en grävmaskin trodde jag att det skulle bli en enkel match att riva bort dem, som nu blir plan B att gräva runt stammen och frilägga så mycket som möjligt och sen med en motorsåg ta av träden så långt ner som möjligt att det går att fylla igen efteråt.

Vid kapning av många träd, visade sig att 14 stycken sågades ned, så blir det genast massor med ris. Att släpa allt ris över till återvinningen Punto Limpio var inte att tänka på, det hade blivit för mycket jobb. Elda? Javisst, gäller bara att kolla tillstånden här eftersom de är rätt strikta med sådant. Efter lite letande på Ayountamientos hemsida så ser jag i alla fall inga förbud så jag förbereder en riktig påskbrasa, och jisses, den blev rejäl, höjde nog temperaturen på Costa del Sol med en grad…

Väl klart med eldandet, nu måste det mätas upp måtten på de två nedersta terrasserna där växthusen ska stå. Av någon konstig anledning så har de tidigare ägarna byggt näst sista muren konisk och inte rak och parallellt med de andra murarna. Det gör att antingen får jag krympa ner måtten på växthusen eller riva ner en lång sträcka av muren på mitten. Efter en massa mätande och skissblock så kommer jag fram till att muren får stå som den är och växhusen får måttanpassas. Antonio som är växthusförsäljaren från Cordoba ska komma igen och vi ska komma fram till en bra lösning tillsammans. Det som nu måste fixas är att skapa en ny ramp och nerfart till första växthuset eftersom ingången kommer att ske längs kortsidan på huset. Stenkap och filmaskin samt grävmaskin, hur enkelt blir det inte då…

Nu när de så kallade tråkiga jobben är gjorda så kan jag påbörja det som är uppbyggnaden av nåt nytt. Sedan två år tillbaka har jag drivit upp plantor av frön från Thailand, det är gul thaimango Nam Dok Mai samt den nya tropiska hybriden av mango som togs fram till Kung nr 9 i Thailand, kallas King mango och med namnet Mahanchanook, en mango som är en hybrid på Nam Dok Mai och med en tropisk Touch och orange-gul till färgen. Även plantor av jackfruit har odlats fram, samt en hybrid av den tropiska frukten Durian och Jackfruit. Den sistnämda med namnaet Cempedak har verkligen varit en chansning eftersom den är mer tropisk och krävande än de andra.

Efter två år är nu plantorna klara för plantering och är cirka 1 meter höga och den sistnämnda Cempedak har verkligen överraskat och är väldigt fina och tillväxta plantor vilket också visar att huset och tomten ligger i en sluttning med ett mikroklimat som är närmare tropiskt klimat. Med en grävare så är det ju enkelt att preparera marken för att sedan plantera träden. Sju stycken jackfruit och cempedak blev nu planterade runt omkring gräsmatteområdet samt en litchi som nu planterades bredvid en annan litchi som planterades i höstas.

Papaya är relativt kräsna och värmekrävande, även här har jag odlat papaya i ett år från frön, såklart också fina sorter från Thailand. På första terrassen kring poolområdet blev det en bra plats att plantera dessa papayas, hela 10st planterades. Även här planterades en jackfruit och en cempedak, dessutom mango av de sorter som beskrevs tidigare. Det har nu blivit en riktig tropisk fruktträdgård och det ska bli några spännande år att vänta på att de ska börja bära frukt.

Två dagar kvar innan hemfärd, kanske ska hinna med lite semester också med lite bad i poolen, just ja, den måste städas och dammsugas först…

Det har varit intensiva veckor med hårt arbete och därför kommer bloggen nu först när jag kommit hem, men det viktigaste är ju att förmedla vad som har hänt där nere och trots allt arbete så är det alltid lika härligt att vara där och alltid lika tråkigt att packa ihop och åka hem igen. Borta bra men hemma bäst brukar det sägas, men det stämmer ju inte riktigt. Snart är det nya planer och dags att åka ner igen,
tjohopp!

Lämna ett svar